Bewind is een maatregel om iemand te beschermen die niet goed voor zijn geldzaken en zijn bezit kan zorgen. De persoon van wie het bezit onder bewind staat, heet de betrokkene. De betrokkene mag bijvoorbeeld niet alleen beslissen over zijn geld, auto en woning.

Soorten bewindvoering

  • Volledig bewind: Alles wat de betrokkene bezit staat onder bewind.
  • Beperkt bewind: Een deel van het bezit staat onder bewind, bijvoorbeeld alleen het spaargeld of de woning.
  • Tijdelijk bewind: Bewind over een afgesproken periode.
  • Afwezigheidsbewind: Bewind als de betrokkene is verdwenen (vermist) of is vertrokken zonder orde op zaken te stellen.

Bij de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) krijgt de persoon met schulden ook een bewindvoerder. Dit is echter iets anders dan bewind.

Branche-verenigingen

Er zijn een aantal branche-verenigingen bij de bewindvoering. De meest bekende zijn de NBBI, de BPBI en NPBP en de NBWV. Ze staan allemaal in om de onderbewindgestelde te willen beschermen en de kwaliteit en expertise te waarborgen van de bewindvoerders.

WSNP-bewind en Beschermingsbewind

Er zijn inderdaad 2 vormen van bewindvoering: WSNP-bewind (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) en Beschermingsbewind. Alle twee worden uitgevoerd door een professional die zich “bewindvoerder” noemt. Dit kan tot heel veel verwarring leiden. Er zijn wel degelijk belangrijke verschillen tussen WSNP-bewind en Beschermingsbewind. Beide vormen kunnen wel naast elkaar bestaan; iemand kan zowel onder beschermingsbewind staan voor het beheer van de financiën en tevens een Wsnp-bewindvoerder hebben voor de schulden.

 

De Wsnp-bewindvoerder heeft de verantwoordelijkheid voor alles wat de saniet bezit en wat hij/zij aan geld verdiend of aan uitkering binnenkrijgt en uitgaven binnen het schuldsaneringstraject.Bij een beschermingsbewind hoeft niet perse sprake te zijn van een wettelijk of zelfs minnelijk schuldsaneringstraject. Deze vorm van bewindvoering is er om – zoals het woord al zegt – volwassenen die niet (meer) zelfstandig financiële beslissingen kunnen nemen, te beschermen.

 

Een mooie opsomming van de verschillen tussen bovenstaande vind je in deze link https://www.srbewindvoering.nl/werkwijze-stappenplan-en-blogs/250573_15-verschillen-tussen-beschermingsbewind-en-wsnp-bewind